dimecres, 15 de maig del 2019

BARRAQUES DE VINYA INVERSEMBLANTS AL NORD DE RELLINARS (III)

Segueixo endavant amb la petita sèrie de barraques situades a l'extrem nord del terme de Rellinars que per la seva ubicació en roquerars molt rostos i gens aptes per al conreu de la vinya o olivar semblen incongruents o inversemblants. La vinya o l'olivar són dos tipus de conreu que s'adapten bé a les terres magres dels vessants de muntanya amb fort pendent, si prèviament el pagès ha fet el gegantí esforç d'esgraonar el terreny amb marges de pedra seca i reomplir les feixes amb la poca terra que hi trobi. Però hi ha llocs on, tot i així, el conreu passa a ser impracticable i entrem en el terreny de les roques improductives. Tot i que aquestes barraques van ser bastides en entorns totalment improductius, veurem que a poca distància (de 30 a 60 metres) ens trobem amb terrenys que comencen a ser productius per a aquells esforçats pagesos del segle XIX. El motiu pel qual van fer la barraca allunyada de les feixes de conreu és per l'abundància de la matèria primera (pedra) i de marges de roca mare a on adossar la barraca: elements que facilitaven molt la feina al barracaire.

La tercera barraca d'aquesta sèrie es troba a l'extrem sud de la carena dels Dos Torrents. Aquest antic topònim ha estat recuperat per l'última edició pel mapa de Sant Llorenç del Munt i l'Obac de l'Editorial Alpina (any 2016), gràcies a què ja apareixia al Mapa Planimètric de Rellinars de l'any 1920. Aquesta carena té com a punt culminant el turó de la Morella, i des d'aquí baixa en direcció i sentit sud-oest fins arribar al torrent de la Font de la Casa Joana. Aquesta barraca no es troba en una ubicació tan rosta com les anteriors; però déu n'hi do! Té la particularitat que és davant per davant de la façana nord de la masia propietària de la finca on es troba: la Casa Joana.

BARRACA DE LA CARENA DELS DOS TORRENTS











Ubicació: Pròxima a l'aiguabarreig entre el torrent del Panissar i el torrent de la font de la Casa Joana. A prop de la font del Càntir.
Data de visita: 21-04-2019
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41.651397º  E 1.922504º
Altitud: 410 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Té un conjunt de cocó i fornícula superposats. Té una finestra. Té una xemeneia o sortida de fums que travessa la paret de la barraca.
Comentaris: És dins el terme de la Casa Joana. En el passat (segona meitat del segle XIX?) algun pagès de Rellinars aquí menava una vinya en contracte de parceria o de rabassa morta amb el propietari de la Casa Joana. El dia de la troballa la barraca estava coberta pel llentiscle i un pi que ha crescut al seu costat. La feina d'estassada del perímetre va ser important.
Font d'informació: INEDITA. Mapa de barraques (i altres elements patrimonials) de Rellinars del Claudi Perarnau.

Pel que vaig veure sobre terreny el dia de la descoberta, al següent mapa indico a on jo crec que estaven plantades les passades de ceps (vinya) del parcer que va bastir aquesta barraca. És una allargassada i planera feixa situada entre dos marges naturals, i orientada a ponent. La barraca es va fer a l'extrem sud d'aquesta estreta feixa aprofitant un marge que aquí fa el vessant, i sobre un aflorament de roca mare (conglomerat).



FONT D'INFORMACIÓ:

Mapa de barraques (i altres elements patrimonials) de Rellinars del Claudi Perarnau

Mapa Planimètric de Rellinars de l'any 1920 (Cartoteca Digital de l'ICGC)

Mapa de Sant Llorenç del Munt i l'Obac de l'Editorial Alpina de l'any 2016

Vissir3 de l'ICGC (http://www.icc.cat/vissir3)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada