La tercera barraca d'aquesta sèrie es troba a l'extrem sud de la carena dels Dos Torrents. Aquest antic topònim ha estat recuperat per l'última edició pel mapa de Sant Llorenç del Munt i l'Obac de l'Editorial Alpina (any 2016), gràcies a què ja apareixia al Mapa Planimètric de Rellinars de l'any 1920. Aquesta carena té com a punt culminant el turó de la Morella, i des d'aquí baixa en direcció i sentit sud-oest fins arribar al torrent de la Font de la Casa Joana. Aquesta barraca no es troba en una ubicació tan rosta com les anteriors; però déu n'hi do! Té la particularitat que és davant per davant de la façana nord de la masia propietària de la finca on es troba: la Casa Joana.
BARRACA DE LA CARENA DELS DOS TORRENTS
Ubicació: Pròxima a l'aiguabarreig entre el torrent del Panissar i el torrent de la font de la Casa Joana. A prop de la font del Càntir.
Data de visita: 21-04-2019
Tipus de construcció: Aèria adossada al marge
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Perfecte estat
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41.651397º E 1.922504º
Altitud: 410 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: Té un conjunt de cocó i fornícula superposats. Té una finestra. Té una xemeneia o sortida de fums que travessa la paret de la barraca.
Comentaris: És dins el terme de la Casa Joana. En el passat (segona meitat del segle XIX?) algun pagès de Rellinars aquí menava una vinya en contracte de parceria o de rabassa morta amb el propietari de la Casa Joana. El dia de la troballa la barraca estava coberta pel llentiscle i un pi que ha crescut al seu costat. La feina d'estassada del perímetre va ser important.
Font d'informació: INEDITA. Mapa de barraques (i altres elements patrimonials) de Rellinars del Claudi Perarnau.
Pel que vaig veure sobre terreny el dia de la descoberta, al següent mapa indico a on jo crec que estaven plantades les passades de ceps (vinya) del parcer que va bastir aquesta barraca. És una allargassada i planera feixa situada entre dos marges naturals, i orientada a ponent. La barraca es va fer a l'extrem sud d'aquesta estreta feixa aprofitant un marge que aquí fa el vessant, i sobre un aflorament de roca mare (conglomerat).
FONT D'INFORMACIÓ:
Mapa de barraques (i altres elements patrimonials) de Rellinars del Claudi Perarnau
Mapa Planimètric de Rellinars de l'any 1920 (Cartoteca Digital de l'ICGC)
Mapa de Sant Llorenç del Munt i l'Obac de l'Editorial Alpina de l'any 2016
Vissir3 de l'ICGC (http://www.icc.cat/vissir3)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada