dissabte, 26 de maig del 2018

UNA TEULERIA I TRES BARRAQUES INÈDITES A L'ENTORN DE LA MASIA DE L'ARBOCET (ROCAFORT)

El diumenge 22 d'abril l'Armengol Gelabert i jo vàrem anar a l'Arbocet. L'objectiu inicial era cercar un altre pou al torrent de la Font de l'Àlber i una mina d'aigua prop del nucli de Rocafort. Finalment no vam trobar cap dels dos elements patrimonials, però pel camí en vam trobar d'altres igual o més interessants.


El primer que vam trobar va ser un forn d'obra (o teuleria) molt a prop de la masia i en un marge del vessant dret del torrent.

Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.710380º  E 1.921100º








La particularitat d'aquesta teuleria és l'aspecte rústic que li dóna el passadís d'accés a la boca de foc. Aquesta boca d'entrada està feta íntegrament de pedra seca, i està tancada amb una gegantina llosa (llinda) ajudada per un arc d'angle que descarrega el pes als seus extrems.

Uns dies després, el Jordi Griera-Cors, gràcies a les meves indicacions, va visitar aquesta teuleria per posteriorment publicar-la a la Wikipedra amb el codi de forn 215.

Continuant amb la sortida d'aquest diumenge d'abril, el següent element patrimonial que vam trobar va ser aquesta barraca, que ja apareixia indicada al mapa del planimètric de Rocafort i Vilomara de l'any 1920.

Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.707772º  E 1.923820º




Es tracta d'una barraca aèria aïllada de planta circular que presenta un enderroc exterior petit. La seva porta està orientada cap al nord-est. Com a detalls, podem dir que li manca la llinda exterior i que té una finestra.

Seguint un antic i perdut caminoi que ens va aparèixer davant aquesta primera barraca, vàrem arribar a un raconada que estava completament abancalada amb marges de pedra seca. Aquí vàrem topar-nos amb una barraca excepcional.

Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.706665º  E 1.923002º









Érem davant una barraca doble (bessona-composta) adossada al marge, en un perfecte estat de conservació. L'habitacle de l'esquerra és de planta rectangular i està orientat a l'oest. Era l'espai per a l'animal de càrrega i al fons té una lleixa que feia la funció de menjadora. L'estança de la dreta és de planta semicircular i té la porta orientada al sud. Al seu interior hi ha un conjunt format per cocó i una fornícula superposats.

En un altre moment de l'excursió, mentre caminàvem pel camí que recorre la solella del també anomenat torrent de l'Arbocet, vàrem veure una fita de pedres. Pensant que assenyalaria alguna cosa interessant, vàrem deixar el camí per seguir la direcció que indicava. Així vàrem arribar a un antic dipòsit de sulfats de la vinya que aquí hi va haver. El fet excepcional és que encara recollia i conservava l'aigua de pluja.

Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.710000º  E 1.925660º 


Ja de tornada cap al cotxe, seguint la pista que condueix a can Riera, vàrem veure una vinya replantada recentment, i al seu marge superior un petit aixopluc de pedra seca. Segons ens havia explicat aquell mateix dia l'amo de l'Arbocet, aquesta vinya havia estat plantada dins la seva propietat pel celler Abadal de Sant Maria d'Horta d'Avinyó.

Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.711180º  E 1.921150º 







Es tracta d'una petita barraca terrera margera que interiorment és de planta rectangular. Està en perfecte estat i està orientada al sud-oest. Per sobre de la porta té un ràfec de lloses volades.

Com a comentari final voldria explicar a què em refereixo quan dic que hem trobat elements "inèdits". Amb aquesta adjectiu vull dir que no apareixen a la Guia Interactiva del Sant Llorenç del Munt i l'Obac del Ramon Suades, ni a la Wikipedra, ni a cap altra publicació a la xarxa que jo conegui.


FONT D'INFORMACIÓ:

Vissir3 de l'ICGC (http://www.icc.cat/vissir3)

Cartoteca Digital de l'ICGC (http://cartotecadigital.icc.cat/)

Guia Interactiva dels Parc Natural del Sant Llorenç del Munt i serra de l'Obac del Ramon Suades

Wikipedra (http://wikipedra.catpaisatge.net)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada