diumenge, 20 de maig del 2018

RETROBAT UN POU AL TORRENT DE LA FONT DE L'ÀLBER (ROCAFORT)

Consultant les webs que el Jordi Griera-Cors té publicades a la xarxa, vaig topar-me amb un Google Maps personalitzat del que ell anomena la Vall de Nèspola.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=ca&mid=1Y-PROkmtK23BhLsFEmamPDJWIzg&ll=41.69830295751475%2C1.9072249000000738&z=13

Aquí apareix un extens llistat de les tines, les fonts i els masos d'aquest sector. Però l'element que més em va cridar l'atenció va ser la font de can Serra (prop del poble de Rocafort). Una font que actualment es dóna per perduda. La foto de la font que publica el Jordi es veu que és antiga; segurament és una foto dels anys 80 que recentment va escanejar per a pujar-la a internet.

Veient això li vaig demanar al Jordi si em podia passar l'escanejat del seu antic mapa manuscrit, centrat en el sector de Rocafort; i també alguna antiga foto de la font amb més definició que la que apareix a la web. I molt amablement, així ho va fer el 5 d'abril d'enguany.




Al tros de mapa escanejat vaig poder geolocalitzar amb més exactitud la ubicació de la perduda font de can Serra; i també vaig veure que al torrent de la font de l'Àlber (aigües amunt de la masia de l'Arbocet) hi havia marcat de forma manuscrita un pou que actualment és inèdit.

El diumenge al matí del 15 del d'abril vaig preparar la motxilla i el cotxe per anar a cercar la perduda font de can Serra i aquell pou que el Jordi havia dibuixat al seu antic mapa.

El primer punt de la sortida va ser la font de can Serra. Vaig baixar per l'antiga pista que des de poble de Rocafort baixa a la riera de Mura. Un cop avall, em vaig situar darrera de la sínia de can Serra, on el Jordi marcava que hauria de ser la font. Allà vaig trobar el solc d'un humit xaragall que està envoltat d'ufanoses alzines, però cap rastre de la font que apareix a les antigues fotos.

Veient que no trobava aquesta primera font, vaig decidir encaminar-me cap a la part alta del torrent de la font de l'Àlber, també dit torrent de l'Arbocet en alguns mapes. Volia veure si amb aquell pou marcat al mapa tenia més sort. Després de caminar una estona, l'aproximació final al pou la vaig fer pel vessant dret del torrent, o sigui, per la solella, i finalment vaig endinsar-me a la llera del torrent per aquest xaragall/baixador.

Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.709568º  E 1.927771º

Un cop al torrent, vaig veure que gran part del marge dret era una llarga feixa de conreu que s'aixecava sobre la rocosa llera del torrent. Eren desenes de metres de ben conservada paret de pedra seca al llarg del torrent.



 
Un cop vist això, vaig creuar a l'altra banda del torrent, on s'intueix una traça de corriol, i vaig continuar aigües avall. Fent això vaig passar a tocar de la boca del cau d'un petit mamífer que semblava molt fressat (potser és una guinardera o una lloriguera).

Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.709400º  E 1.927600º


Finalment vaig arribar a un lloc on el torrent emparedat feia un salt de dos esglaons. Aquí, a la banda contrari (vessant hidrogràfic dret) i sobre el marge de pedra seca, vaig localitzar un pou: el pou que cercava.

Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.709320º  E 1.927240º

Unes foto de tal com vaig trobar el pou.




Diverses fotos preses després d'estassar-lo una mica.















La presència aquí d'aquest important pou ens indica que aquesta feixa llarga que ressegueix el marge dret del torrent, en el passat, va tenir uns extensos horts regats amb la seva aigua.
 
El pou està bastit amb parts de pedra lligada amb morter de calç i amb parts d'obra (maons). Té un annex a l'esquerra on sembla que havia la maquinaria d'una bomba de succió relativament moderna. L'únic que resta d'aquesta bomba d'aigua és la seva base i la canonada interior que deu baixar fins al nivell de l'aigua. La meva hipòtesi és que es tractava d'una petita bomba encastada a la paret mitgera que s'accionava manualment fent girar un volant d'inèrcia.

Fent cerques a la xarxa he trobat algunes fotografies de bombes molt semblants a la que hi havia en aquest pou. Per exemple, al costat de l'ermita de Maristel·la d'Esporles (Mallorca) hi trobem aquesta que encara funciona.


O, en un parc d'Alaró (també Mallorca) trobem aquesta bomba de similars característiques.

 
I a Son Sardina, un altre poble de Mallorca, també han fotografiat una altra.


Així que quan el pagès volia regar l'hort de davant el pou, només havia de fer girar la roda manualment per bombar l'aigua.

Els dos compartiments estaven tancats amb portes de fusta, de les quals només s'han conservant els golfos que les sostenien. I totes dues estaven orientades cap al sud-oest

Si fem una ullada a l'interior del pou, es pot veure que encara és ple d'aigua, i que a uns 2 metres de fondària s'eixampla formant-se una gran cisterna soterrada.



Ja de tornada a casa em vaig comunicar amb el Jordi per a explicar-li que no havia trobat la font de can Serra, però sí un pou que ell havia marcat al mapa i del qual no n'havíem parlat encara. Ell em va respondre que es tractava del pou dels antics horts de l'Arbocet i em va enviar una foto presa poc temps després de la cremada de l'any 1985.


Consultant el mapa del cadastre i les ortofotos del vol americà de 1946 i 1956, es veu que aquest pou es troba dins d'una finca agrícola diferent a la de la masia de l'Arbocet, per això no m'atreveixo a anomenar-lo "pou dels horts de l'Arbocet". Com a hipòtesi inicial, sembla que això podria haver sigut un gran propi d'un pagès del poble de Rocafort. Així que finalment no m'he vist amb cor de batejar-lo de cap manera.


FONT D'INFORMACIÓ:

Mapa de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac 1:20.000 del Centre Excursionista de Terrassa. Any 1988

Guia Interactiva dels Parc Natural del Sant Llorenç del Munt i serra de l'Obac del Ramon Suades

El Vissir3 de l'ICGC (http://www.icc.cat/vissir3)

Seu Electrònica del Cadastre (http://www.sedecatastro.gob.es)


Fotografies de les bombes extretes de TrailRunningMallorca (http://trailrunningmallorca.es/index.php/2016/07/09/fita-del-ram-por-la-ermita-de-maristela-i-son-ferra) i de Pueblos de Españñññña (https://www.verpueblos.com/baleares/islas+baleares/alaro/foto/581826)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada