dimarts, 26 de gener del 2016

UNA BARRACA DE PEDRA SECA INÈDITA PROP DEL COLL DE CREU GENER (MURA)

La nit del divendres passat era a casa avorrit. Per a entretenir-me em vaig posar a fer una de les coses que més m'agrada: mirar, remirar i comparar mapes antics. Per pur atzar vaig ensopegar amb una "Barraca" que apareixia prop del coll de Creu Gener al Mapa de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac de l'Editorial Alpina de l'any 1946. Un cop vist això vaig consultar un altre mapa antic que cobreix aquest sector: el Mapa Planimètric de Mura de 1921, encarregat originalment per l'Instituto Geográfico y Estadístico d'Espanya. A aquest segon mapa vaig veure exactament el mateix que a l'interior: una barraca a tocar d'un camí que va del coll de Creu Gener a la llera del torrent de la Font del Jueu. 

Ara ja només mancava superposar les dades d'aquest dos mapes antics sobre ortofotos modernes d'alta resolució. En fer-ho, molt a prop d'on estava marcada la barraca al mapes, vaig veure el que semblava la intacta coberta d'una barraca. Acabava de trobar una barraca de pedra seca des del sofà de casa!!

El dissabte al matí vaig trucar als meus nebots: la Núria i el Martí, i tots tres, des de Terrassa, vàrem anar en cotxe fins a la masia de la Vall de Mura.


Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.691249º  E 2.000517º

Des de la masia, i ara ja caminant, vàrem prendre la pista forestal més ample que puja fins al coll de Creu Gener.


Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.700594º  E 2.002899º

Aquí vàrem veure diverses fites que assenyalen el termenal entre les propietats de la Vall i el Soler, que aquí coincideix amb el carener de la serra de les Garses.






Ja érem molt a prop de la barraca. Només ens va faltar seguir la pista, barrada amb cadenat, que remunta el vessant hidrogràfic esquerre del torrent de la Font del Jueu, fins arribar a aquestes coordenades que coincideixen amb un suau revolt que fa la pista al travessar un petit carener.

Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.698804º  E 2.004420º

Aquí ens va sobtar trobar un sender de senglars molt fressat per aquests animals, que de baixada ens va portar fins a davant mateix d'una ben conservada barraca.

Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.699006º  E 2.004952º
















DESCRIPCIÓ DE LA BARRACA:

Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc exterior petit. La llinda de la porta ha caigut emportant-se amb ella també una petita part de la coberta. Tot i així, la coberta no corre perill de caure.
Encara conserva alguna llosa del ràfec a lloc.

Coordenades UTM31N - ETRS89:417204.8 4616836.4
Altitud: 630 m
Orientació de la porta: Est
Restaurada: No
Descripció: És una barraca gran. Té un diàmetre exterior de 350 cm, un diàmetre interior de 240 cm, un gruix de parets de 60 cm, i una altura interior de 200 cm. No té armaris ni finestres. Les pedres estan lligades amb morter de fang.
Comentaris:
La vinya on es troba la barraca ja s'havia deixat ermar als anys 20 del segle XX; per tant, aquesta va ser una de les vinyes que es va abandonar amb l'arribada de la fil·loxera al Bages a principis de la dècada del 1890. Aquesta vinya era propietat del Soler; tot i que probablement va ser menada per algun parcer de Mura. En el moment de la troballa, la banda de la porta de la barraca estava completament coberta pels esbarzers.



Després vàrem continuar baixant uns metres tot seguint el sender dels senglars, i uns 25 m sota la barraca vam ensopegar amb unes fites termenals que indicaven que sortíem de la propietat del Soler per entrar dins d'un propi de ca l'Agustí. Ca l'Agustí és el motiu d'una important casa de pagès del carrer del Sol del poble de Mura. Segons la Seu Electrònica del Cadastre, aquest propi, que com la resta actualment està engolit pel bosc, té una superfície de 24.1 m2.




A la recerca d'una altra barraca, ens vàrem endinsar en aquest propi tot el que la ufanosa vegetació ens va permetre, però no vam tenir èxit i vàrem acabar tornant enrere.


BIBLIOGRAFIA:

El Vissir3 de l'ICGC (http://www.icc.cat/vissir3/)

La Cartoteca Digital de l'ICGC  (http://cartotecadigital.icc.cat/)

Secció de mapes de la web del Quicu Tàpies (http://santllorencdelmunt.com/)

Seu Electrònica del Cadastre (http://www.sedecatastro.gob.es/)

1 comentari:

  1. Al mapa planimètric surt un alte anant de la Vall a entreforcs que encara no he vist(abans de la del Grau,que está derruïda).

    ResponElimina