dilluns, 20 de gener del 2014

FONT DEL BOTÓ DE CA N'AMAT DE LA MUNTANYA (TERRASSA)

Aquest és un cas semblant al de la font del Ferro de la Pineda. La font del Botó també apareixia a mapes excursionistes antics com el d'Alpina de 1946 i el del CET de 1963 (on era ben situada). També en aquest cas el llibre Fonts Naturals del Terme de Terrassa, publicat per l'Ajuntament de Terrassa, la mencionava a l'apartat de fonts desaparegudes.

La font del Botó tampoc ha desaparegut, només estava amagada sota un mar de bardisses. Això sí, la font sembla estar seca, ja que pels forats ja no hi raja aigua.

Arribar-hi és molt fàcil. Es troba sota el km 3 de la carretera de Terrassa a Rellinars (B-122). En aquest lloc, uns metres més enllà de la fita quilomètrica i al costat esquerre de la carretera, trobarem la capçalera d'un petit torrent. En aquesta capçalera es veuen les restes d'una feixa de cultiu, i a un costat d'ella una figuera. Doncs, el que era la font es troba a escassos 6 metres a l'est de la figuera i adossada a un marge de l'antiga feixa.

Font del Botó (ETRS89): N 41º 35.325'  E 001º 59.196'

La font es compon de tres portelles iguals i adjacents fetes amb totxanes. Les tres portelles tenen el sostre acabat en rodó. Sembla que l'aigua rajava per la portella del mig, ja que té dos tubs de ferro de sortida (el superior deuria ser el sobreeixidor). A més, la portella del mig té la meitat superior tapiada.


La portella de la dreta té un tub cec per on antigament també podia haver rajat l'aigua.

Les tres portelles tenen uns 90 cm d'alçada, 50 cm d'amplada i uns 80 cm de profunditat.

Encara que la font ja no raja, tota la zona propera és plena d'una espessa vegetació pròpia d'ambients molt humits, que palesen la presència d'aigua provinents de la surgència que va donar origen a la font.


BIBLIOGRAFIA:

Llibre inèdit del Josep Álvarez i Jaén (CET). FONTS I LLOCS D'APROVISIONAMENT. Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac i zones limítrofes. Abril de 1997

Mapa de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac 1:20.000 del Centre Excursionista de Terrassa. Any 1988

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada