dilluns, 17 de febrer del 2020

LA BARRACA DEL CAMÍ RAL (SANT VICENÇ DE CASTELLET/RELLINARS)

Repassant de nou el mapa del Cadastre Parcel·lari del terme municipal de Rellinars, que va ser aixecat per l'enginyer geògraf José Núñez l'any 1941, vaig veure que hi apareix dibuixada una barraca propera al cimal de la Morella i a tocar del camí ral. La barraca, ja l'any 1941, era fora del terme de Rellinars per pocs metres, però, tot i així, la va marcar; potser per tenir-la com a referència de per on passava el termenal. En aquelles dates ja feia moltes dècades que les vinyes tan llunyanes al poble s'havien deixat ermar, i hi creixia una pineda.

Retall del polígon 2 del mapa del Cadastre Parcel·lari de Rellinars

Aquest dissabte 15 de febrer, l'Armengol Gelabert i jo vàrem anar a cercar-la per tal de comprovar el seu estat de conservació després de més d'un segle del seu abandonament (125 anys?). Vam deixar el cotxe a la Casa Joana, i vam prendre la pista que puja fins al coll de la Morella. Aquí vam seguir l'històric camí ral de Coll de Daví en sentit Manresa fins arribar a una bifurcació de pistes. El ramal de la dreta és l'inici d'una pista relativament nova que s'endinsa al vessant obac de la riera de Mata-rodona, i el vam ignorar. El ramal esquerre és la continuació del camí ral, i és el què vàrem seguir una cinquantena de metres fins que vam arribar a l'altura del punt que marcava l'antic mapa com a emplaçament de la barraca. En sortir a la nostra esquerra, de seguida vam veure la barraca encara dreta i envoltada de tota mena d'arbusts.

Estat de la barraca en el moment de la troballa

La barraca era exactament a 25 metres en línia recta de la pista que actualment segueix el traçat de l'històric camí ral, però estava totalment "abandonada" i coberta per la vegetació. Tot i la seva proximitat a un camí tan freqüentat pel món excursionista, al seu voltant no vam veure indicis de què algú l'hagués visitat darrerament. Pels rodals vam veure algun tany de llentiscle tallat pels seus incansables recol·lectors, però res més. La barraca tampoc apareixia al complet mapa de barraques de Rellinars i rodalies que el Claudi Perarnau va elaborar a la dècada dels 90 del segle passat.

Mentre jo vaig continuar cercant més barraques o vestigis del patrimoni rural pel vessant ponentí de la Morella, l'Armengol es va dedicar a estassar el perímetre de la barraca. Després de la presa de dades i les fotos de rigor, vam fitar amb un munt de pedres el punt on els passavolants del camí ral poden treure el cap per tal de visitar aquest antic i ben conservat vestigi d'una època en què les feixes de les vinyes arribaven fins a dalt de tot de les carenes. En aquell moment vam decidir  rubricar el nom de la barraca. Seria la BARRACA DEL CAMÍ RAL. Primer perquè de totes les barraques que es coneixen actualment, que ja són moltes, és la més propera al camí ral de Coll de Daví (només 25 metres); i segon perquè al Plano geométrico del termino jurisdiccional de Rellinás que l'agrimensor Pedro Moreno Ramírez va aixecar l'any 1856 no apareixen les parcel·lacions cadastrals, i "mai" podrem saber exactament on tenien les seves finques els rabassaires rellinassencs al segle XIX.

Un cop a casa, tenint les coordenades exactes de la barraca a la butxaca, amb el Vissir3 de l'ICGC vaig poder comprovar que, segons les delimitacions municipals actuals, la BARRACA DEL CAMÍ RAL continua sent dins el terme de Sant Vicenç de Castellet per escassos 5 metres. Podríem dir que la barraca és una fita termenal ella mateixa. A on no hi ha cap mena dubte és en l'heretat a la qual pertany i pertanyia al segle XIX quan tot això eren vinyes: can Gibert. L'extens terme de can Gibert s'endinsa dins el terme municipal de Sant Vicenç de Castellet durant un llarg tram del camí ral, entre la Morella i el coll de Gipó.

Ubicació de la barraca sobre el mapa topogràfic de l'ICGC amb la delimitació municipal

BARRACA DEL CAMÍ RAL

















Ubicació: A la divisòria d'aigües entre el torrent del Panissar (després torrent de la font de la Casa Joana) i la riera de Mata-rodona. A tocar del camí ral de Coll de Daví.
Data de visita: 15-02-2020
Tipus de construcció: Aèria aïllada
Forma: Planta circular
Tipus de porta: Llinda plana
Estat de conservació: Enderroc parcial de la paret nord
Coordenades (Datum WGS 84 = ETRS 89): N 41.65845º  E 1.92893º
Altitud: 580 m
Orientació de la porta: Sud-oest
Restaurada: No
Descripció: No té armaris interiors. Té un petit espiell (finestra). Conserva gran part del ràfec de pedres volades. La coberta conserva molta terra, on hi arrelen lliris. Al seu interior hi ha restes d'un antic fogar i diverses pedres que fan la funció de pedrís.
Comentaris: És dins el terme de can Gibert. En el passat (segona meitat del segle XIX?) algun pagès (possiblement de Rellinars) aquí menava una vinya en contracte de parceria o de rabassa morta amb el propietari de can Gibert. El dia de la troballa la barraca estava envoltada de tota mena d'arbusts. La feina d'estassada del perímetre va ser important.
Font d'informació: INÈDITA. Mapa del Cadastre Parcel·lari de Rellinars de l'any 1941.


FONT D'INFORMACIÓ:

Mapa del Cadastre Parcel·lari de Rellinars de l'any 1941 (Arxiu de l'Ajuntament de Rellinars)

Mapa de barraques (i altres elements patrimonials) de Rellinars del Claudi Perarnau (anys 90)

Guia Interactiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac (Ramon Suades). Edició del 2020. Ja a la venda als millors centres excursionistes de la comarca!!!!

Vissir3 de l'ICGC (http://www.icc.cat/vissir3)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada