L'aproximació final fins a la teuleria la vam fer pel sender que passa per la surgència temporal de la Pedregosa i s'enfila pel carener de les Roquisses. Un cop arribats al segon roquissar esclarissat que ens trobem mentre pugem, el Quim ens va dir que coneixia un avencó (avenc petit) al vessant oest de la carena, o sigui, al vessant hidrogràfic dret del torrent de la Barbotera. Ni l'Armengol ni jo el coneixíem, així que li vam demanar que ens hi portés.
Dues fites de pedres, fetes anteriorment pel mateix Quim, ens van dur vessant avall a través de la codina fins al començament del bosc. Allà vam trobar una escletxa horitzontal que solcava la terra. Era l'avencó del Torrent del Forn de Pega, ens va dir el Quim.
Coordenades geogràfiques (ETRS89): N 41.63675º E 1.93645º |
El Quim va trobar aquest petit avenc a final de l'any 2015; i va decidir batejar-lo amb l'altre nom amb el que es coneix el torrent on es troba: el torrent del Forn de Pega.
Aquell mateix dissabte vam veure que l'orientació de la diàclasi que va originar aquesta cavitat és la N20. Una orientació molt comuna a les cavitats del Parc Natural. Actualment l'avencó té una profunditat aproximada de 1.5 metres; tot i que excavant el sediments acumulats al seu interior, es podria arribar més avall. La llargària de l'escletxa que forma la cavitat és d'uns 4 metres.
Res més. Només dir que la carena de les Roquisses és plena d'elements patrimonials i espeleològics dignes de visitar. A les sepultures i avenc de les Roquisses, la surgència i pou de la Pedregosa, la font del Trull, la surgència i avenc de la Barbotera i l'avenc de l'Endaló; ara li hem d'afegir la teuleria de les Boades i l'avencó del Torrent del Forn de Pega. Gaudiu-los!
FONT D'INFORMACIÓ:
Quim Solbas, excursionista recercador i activista per la salvaguarda del Parc Natural.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada