dimecres, 25 de juny del 2014

FONT - CISTERNA DE CAN PÈLAGS (MATADEPERA)

Després de l'"èxit" amb la font-cisterna de can Robert, fa unes setmanes vaig tornar a rellegir el text del Josep Álvarez i Jaén sobre la font-cisterna de can Pèlags. Així que aquella mateixa tarda hi vaig tornar per a recórrer una acotada zona de la part baixa del vessant hidrogràfic dret de la canal de la Pedrera.

Molt ràpidament vaig trobar la portella d'accés a la cisterna, que es troba en petit marge de pedra i arran de terra. Està situada molt a prop de la llera del torrent i en el seu vessant hidrogràfic dret. Un cop trobada la cisterna, m'hi vaig estar una hora i escaig estassant aquella raconada. Tot el racó de la font estava completament embardissat (una aritjolada molt important cobria gairebé per complet la portella); cosa que demostraria que feia anys que ningú li feia una visita. A l'interior de la petita cisterna hi havia un pam d'aigua, i es veia molt clarament el punt de surgència de l'aigua i la tosca que hi penja.Per les seves característiques aquesta cisterna també és cosina germana de la veïna cisterna de can Garrigosa i la recentment "redescoberta" cisterna de can Robert.

Segons ens va dir el mateix propietari o masover de can Pèlags, amb el que vàrem ensopegar el dia de la primera temptativa de recerca, aquesta cisterna és totalment desconeguda per a ells; cosa que no em va frenar per a continuar buscant-la, ja que me'n refio més de la paraula del Josep Álvarez.

El punt on s'ha de deixar la pista per baixar directament cap la llera de la canal de la Pedrera és el següent, i ara, a més a més, està marcat amb una fita de pedres al terra.

N 41º 38.623'  E 02º 00.218'

Si en aquest punt baixem pel rost vessant fins a poc abans de creuar la llera i la remuntem uns metres, sense voler-ho, farem cap al replà de la cisterna, que ara està desbrossat.

Font - cisterna de can Pèlags (ETRS89): N 41º 38.609'  E 02º 00.241'


Les coordenades finals no tenen gaire precisió a causa de la situació ensotada de la font que fa que el senyal GPS reboti als vessants i produeixi la típica desviació.


BIBLIOGRAFIA:

Llibre inèdit del Josep Álvarez i Jaén (CET). FONTS I LLOCS D'APROVISIONAMENT. Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac i zones limítrofes. Abril de 1997

Mapa de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac 1:20.000 del Centre Excursionista de Terrassa. Any 1988

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada