dissabte, 22 de febrer del 2014

FONT DE LA COMA DE SOI (MURA)

La font de la Coma de Soi és una font de bassal típica de carboners que encara es conserva prou bé. Per fer-nos una idea ràpida, s'assembla a la font de l'Arç del sot de Matalonga, però amb la bassa més petita.

Està situada en un torrent innominat que és afluent per l'esquerra del sot de l'Infern. He buscat a tots els mapes que conec i en cap d'ells aquest sot o torrent està associat a cap topònim. Tinc el dubte de si el topònim de "Coma de Soi" es refereix al xaragall on es troba adossada la font, o al "llarg" torrent innominat a on van a parar les seves aigües al cap d'escassos 25 metres.

Per arribar a aquesta font-bassal de boscaters hem d'apropar-nos primer als famosos Pins Cargolats de l'Era dels Enrics. Quan siguem a l'alçada del primer d'ells (el que es coneix popularment com l'Arrossegat):

N 41º 40.310'  E 001º 57.850'

Haurem de retrocedir uns metres i girar en direcció a ponent, o sigui, en direcció a Montserrat. Si fem això, baixarem per un petit roquissar, i poc després entrarem dins d'un bosc entapissat del blocs de pedra. Amb una mica de sort al cap d'uns 5 minuts haurem arribat a una antiga plaça carbonera.

N 41º 40.284'  E 001º 57.751'

Aquesta plaça carbonera és a tocar d'un xaragall (petit torrent). I entre la plaça carbonera i la llera del xaragall hi ha un respectable bloc desprès, que es va aturar allà en la seva caiguda. Sota la plaça carbonera hi ha un petit roquissar que connecta amb el xaragall abans esmentat.

Si des del bloc (abans esmentat) baixem per la llera del xaragall uns 15 metres, trobarem la font-bassal a mà esquerra i sota unes branques d'alzina.

N 41º 40.283'  E 001º 57.737'


Aquesta font no és més que un bassal d'aigua sota unes alzines, que aprofita un petit clot d'un metre per un metre, i que té un petit parament de pedres al davant per tal de retenir l'aigua.


BIBLIOGRAFIA:

Llibre inèdit del Josep Álvarez i Jaén (CET). FONTS I LLOCS D'APROVISIONAMENT. Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac i zones limítrofes. Abril de 1997

Mapa de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac 1:20.000 del Centre Excursionista de Terrassa. Any 1988

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada